Studentekonomi

Senast ändrad: 16 juni 2016 - slu.se
student_ekonomi.jpg

Här har vi samlat användbar information och länkar om bland annat studiemedel, bostadsbidrag och försäkringar.

Studiemedel från CSN

Studiemedel

Du kan ansöka om studiemedel samtidigt som du söker till en utbildning men studiemedlet börjar betalas ut först när du har registrerat dig på en kurs och studieförsäkrat. Du kan ansöka om studiemedel terminsvis eller årsvis (gäller även för dig som läser fristående kurser). 
En fördel med att söka årsvis är att  du har ett helt år på dig att ta de poäng du är förpliktigad att ta när du får studiemedel från CSN.

Så ansöker du om studiemedel via CSN

CSN:s snabbguide till studiemedel

Fribelopp vid extrajobb och sommarjobb

Om du studerar och samtidigt jobbar extra vid sidan om studierna är det bra att känna till CSN:s regler om fribelopp. På CSN:s webbplats kan du räkna ut hur mycket du kan få i lån och bidrag och hur mycket pengar du får tjäna utöver detta (det så kallade fribeloppet).

Generellt kan du som studerar på heltid (20 v.) tjäna upp till 71 200 kr under ett kalenderhalvår utan att överskrider fribeloppet. Tänk på att fribeloppet räknas per kalenderhalvår.

På  CSN:s webbplats kan du bland annat få svar på frågor angående:

  • återbetalning av lån
  • utlandsstudier
  • hur mycket du får tjäna om du har ett extrajobb
  • vilka regler som gäller för att få studiemedel, bland annat gällande din ålder och studiernas omfattning

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk är det viktigt att du anmäler detta genom att sjukskriva dig hos Försäkringskassan.
Läs mer om sjukskrivning på CSN:s webbplats

 

Bostadsbidrag

Om du har låga inkomster kan du ha rätt till att få hjälp med din boendekostnad. Det finns olika sorters bidrag och vilket du kan söka beror på din situation. Mer information om bostadsbidrag.

Försäkringskassans bästa tips för hur ekonomin kan förstärkas:

Tandvårdsbidrag

Till och med det år man fyller 29 år ges 300 kronor i tandvårdsbidrag varje år. Så passa på att besöka tandläkaren nu! Utnyttjas inte bidraget så överförs pengarna till nästa år (dock högst två år). 

Försäkringar för samtliga SLU studenter

Vad har jag för försäkring via SLU? Ska jag tänka på något speciellt om jag reser utomlands? Jag har krockat med en bil, vad gäller då? Hur går jag tillväga om jag vill kräva ersättning? SLU försäkringar för studenter och forskarstuderande.

Sidansvarig: utb-webb@slu.se