SLU har sju studentkårer och ett samarbetsorgan som representerar studenterna. De arbetar för att utbildningen ska hålla hög kvalitet och för att studenterna ska få goda förutsättningar för att bedriva sina studier.
Studentkårerna på SLU drivs av studenter - för studenter. Huvuduppdraget är att övervaka utbildningarnas kvalitet men kårerna har också en viktig social funkion med många olika aktiviteter.
Engagera dig!
Genom att engagera dig i kårarbetet kan du själv vara med och påverka vad din kår ska syssla med. Du är alltid välkommen till kåren om du behöver hjälp eller råd. Det kan till exempel handla om en kurs som krånglar, råd om hur man kan hitta bostad eller om du behöver någonstans att värma din matlåda.
Läs om hur du blir medlem på studentkårernas egna hemsidor.
Vad säger lagen om studentkårer?
Högskolelagens kapitel 4 innehåller övergripande bestämmelser om studentkårer. Där framgår bl.a. att en studentkår ska vara demokratiskt uppbyggd och kunna representera studenterna inom kårens verksamhetsområde (§ 11). Alla studenter inom en studentkårs verksamhetsområde ska ha rätt att vara medlemmar i kåren, om de uppfyller de krav som ställs för medlemskap (§ 12). Se Högskolelagen i sin helhet.
Studentkårsförordningen (2009:769) innehåller bestämmelser om vem som utser representanter för studenterna. Vid SLU fungerar det på följande sätt: SLUSS (SLU:s samlade studentkårer) beslutar gemensamt, utifrån kårernas förslag, om vilka som ska vara studentrepresentanter i SLU:s organ på fakultets- och universitetsövergripande nivå. Lista över nuvarande studentrepresentanter finns på SLUSS webbsida.
I listan ser du vilka studentsammanslutningar som beviljats status som studentkår vid SLU för perioden 1 juli 2016 – 30 juni 2019.
Studentkårer vid SLU