Oseriösa tidskrifter och förlag

Senast ändrad: 03 februari 2017 - slu.se

Det finns många oseriösa tidsskrifter och förlag som erbjuder utgivning av examensjobb och även lockar med fortsatt samarbete. Därför är det viktigt att kritiskt granska förlaget innan du skriver ett kontrakt.

Open access-tidskrifter och -förlag täcker ofta sina kostnader genom publiceringsavgifter. De avgifterna har tyvärr också lockat oseriösa aktörer som startar tidskrifter eller ger ut böcker och tar betalt för granskning och publicering utan att genomföra någon peer review.

Dessa förlag är endast  ute efter att tjäna pengar och bryr sig inte om att granska texter eller publicera dem på ett sätt som ger dig som författare några akademiska fördelar.

Saker att fundera på om du får ett erbjudande från ett förlag

  • Vad hittar du om förlaget på internet? Hittar du sidor eller bloggar som varnar för det?
  • Vilken information finns på förlagets egen webbplats? Finns några kontaktuppgifter? Är det tydligt var förlaget finns? Finns uppgifter om redaktionen? Vilka personer och institutioner har tidigare publicerat sig med förlaget? 
  • Hur är erbjudandet skrivet? Dålig engelska, stavfel etc är förstås varningstecken.
  • Prata med dina studiekompisar– har flera fått samma erbjudande om att publicera sig eller ingå i redaktion?
  • Om du går vidare med ett mindre känt förlag: läs villkoren i publiceringsavtalet mycket noga, så att du är säker på vad du skriver under på.
Sidansvarig: webbredaktionen@slu.se