Ultraljud

Senast ändrad: 06 februari 2017 - slu.se
Ultraljud_hjärta_häst300.jpg

Alla vävnader i kroppen som innehåller vatten som urinblåsa, njurar, gallblåsa och blodkärl kan undersökas med ultraljud. Vid en ultraljudsundersökning skickar ultraljudsproben ut högfrekventa ljudvågor som reflekteras tillbaka till proben och med hjälp av datorn skapas sedan en rörlig bild som kan ses på en bildskärm. Hårda vävnader som t.ex. ben avger störst eko och är vita på bilden, mjukvävnader är grå och prickiga. Vätskor (t.ex. urin i urinblåsan) ger inga ekon och är därför svarta. Ultraljud kan heller inte passera genom luft. Varje hårstrå innehåller luft och det är anledningen till att vi klipper och tvättar området som skall undersökas. Därefter appliceras ultraljudsgel på huden och på proben för att kontakten mellan prob och mjukdelarna skall bli optimal.

Det är kontrasten mellan de olika nyanserna av vitt, grått och svart som skapar en bild som kan tolkas. Bilden visar momentant vilket gör att vi kan se hur t.ex. hjärtat arbetar.

I samband med de flesta typer av ultraljudsundersökningar får djuren lugnande medel. När det gäller häst så är det främst för att hästen skall stå stilla under undersökningen. För smådjur så gör det att djuret slappnar av i sin buk och och resultatet av undersökningen blir mycket bättre.

Bilddiagnostiska kliniken har två egna ultraljudsmaskiner med hög prestanda, en för häst och en för smådjur. Maskinerna är av samma typ som används på humansjukhusen men är optimerade för den typ av undesökningar som görs. Därför skiljer sig de två ultraljudsmaskinerna åt något eftersom vi på hästar framförallt tittar på senor och ligament medan det är övervägande bukultraljud som efterfrågas på smådjur. På djursjukhuset finns ytterligare fyra apparater. En mindre finns på smådjurskliniken för enklare undersökningar under jourtid samt för rektala undersökningar på häst. Hästkliniken har två stycken där en används när våra veterinärer jobbar på stuteri under betäckningssäsongen samt en som finns i ambulansen som veterinärerna använder sig av när de gör hembesök. Den fjärde maskinen finns på hjärtmottagningen och används uteslutande för hjärtultraljud av våra kardiologer.

Fakta:

Universitetsdjursjukhuset är det enda djursjukhuset i Sverige som har europeiska specialister i bilddiagnostik i sitt dagliga arbete. Vi har många internationella kontakter och ofta utländska veterinärer som besöker eller arbetar hos oss. Våra sköterskor/röntgentekniker är specialiserade och arbetar enbart med bilddiagnostik.


Kontaktinformation

Bilddiagnostiska kliniken har öppet vardagar kl. 8.00-16.30.

Scintigrafi och MRT-häst: tel. 018-67 21 53, telefontid 15.00-16.00. Röntgen, ultraljud, MRT-smådjur: tel.018-67 21 97, telefontid 8.15-9.00, 13.30-14.30.

Fax: 018-67 29 55

Epost: bilddiagnostik@uds.slu.se              

Leveransadress:
Bilddiagnostiska kliniken, UDS
Box 7040
750 07 Uppsala        

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se