Knölar hos hund och katt

Senast ändrad: 03 februari 2017 - slu.se

Att som djurägare upptäcka en knöl i eller under huden på sin hund eller katt är inte ovanligt. En knöl i huden kan ha många olika orsaker, det kan t ex röra sig om tumörer, inflammatoriska förändringar, främmande föremål, insektsbett, bölder mm.


Hos hund är de flesta tumörer i huden godartade, medan det hos katter är lite vanligare med elakartade tumörer. Det är alltid klokt att låta en veterinär undersöka djuret om man som djurägare har hittat en knöl på sin hund eller katt. Ofta väljer veterinären att ta ett prov från knölen för att få ut ett cellprov som sedan undersöks i mikroskop. Detta prov kan nästan alltid tas utan att djuret behöver sövas eller få lugnande medicin. Provet kan ge ett snabbt besked om knölen är en tumör eller något annat. Det går inte att uttala sig säkert om vad knölen består av utan att titta på vilka celler den innehåller.

Om knölen visar sig vara en tumör kan provet ofta ge besked på om det rör sig om en godartad eller elakartad tumör. Ibland kan ytterligare vävnadsprov behöva tas från knölen, en så kallad biopsi. En biopsi innebär att en vävnadsbit från knölen tas ut och skickas för analys. Detta ger ett säkrare svar på vad det rör sig om för typ av knöl, men djuret måste sövas eller få lugnande för att provet ska kunna tas. Det tar också lite längre tid att få svar på provet.

Ibland kan ytterligare undersökningar eller provtagningar bli aktuella, t ex blodprover, röntgen eller ultraljud. I många fall kan det sluta med att knölen opereras bort. Vilken typ av operation och hur omfattande ingreppet blir beror på vad det är för sorts knöl, hur stor den är, var den sitter osv. Knölen skickas vanligtvis på analys efter borttagandet. Om det rör sig om tumörsjukdomar som är elakartade tas patienten sedan över av vår onkologmottagning för utvärdering och bedömning om ytterligare medicinsk behandling är nödvändig.

 


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se