Akuta skador

Senast ändrad: 03 februari 2017 - slu.se


Trafikskada

Omedelbart efter en trafikskada är det viktigt att hålla djuret varmt med en jacka eller en filt. Bär försiktigt in den trafikskadade hunden eller katten i bilen, det är inte alltid som ett påkört djur visar att det har skadats efter det har blivit påkört. Om en blödning uppstått är det viktigt att hålla tryck mot såret för att förhindra ytterligare blodförlust.

Åk direkt till djursjukhuset med den skadade hunden eller katten och ring oss på vägen så att vi kan förbereda mottagandet på mest effektiva sätt. 

Bitskada

Bitsår är mycket vanligt förekommande hos hundar och katter. Små sår kan tvättas med tvål och vatten hemma medan större sår på djur ofta behöver undersökas av veterinär för att sys eller dräneras.

Ofta syns det endast ett litet sår utanpå djurets hud men en mycket större sårhåla inuti, dessa sår behöver spolas och dräneras av veterinär. Ibland läker såren i hundens eller kattens hud ihop på ett par dagar men efter ytterligare några dagar så bildas det en svullnad (böld) i området som också kan spricka. Dessa typer av svullnader skall undersökas av veterinär för bedömning huruvida dränering bör ske.

Ett allmänpåverkat djur bör alltid uppsöka djursjukhuset!

 

 


Kontaktinformation

Universitetsdjursjukhuset vid SLU
Smådjurskliniken
Besöksadress: Ultunaallén 5A, 756 51 Uppsala
Leveransadress: Box 7040 750 07 Uppsala
Tel: 018-67 26 80
Epost: smadjur@uds.slu.se
Fax: 018-67 29 55

Sidansvarig: hanna.backstrom@uds.slu.se