Operationsavdelningen

Senast ändrad: 05 november 2013 - slu.se

Vid operationsavdelningen tar vi hand om alla djursjukhusets patienter med sjukdomar som kräver kirurgiska ingrepp. Många patienter remitteras även hit från andra veterinärkliniker för operationer.


Veterinärerna vid operationsavdelningen har lång erfarenhet och hög kompetens inom både mjukdelskirurgi och ortopediska ingrepp. Vi har bl a två veterinärer med europeisk diplomattitel i kirurgi.

Anestesiutbildade sköterskor (utbildade för att genomföra sövningar) arbetar på operationsavdelningen dagligen och har långvarig erfarenhet och rutin av att söva operationspatienter. Tillsammans ser vår personal till att ditt djur får en lugn och smärtfri upplevelse vid operationen och de anpassar varje patients sövning individuellt. Alla patienter ligger också på en värmedyna under operationen för en god komfort och i de flesta fall där det bedöms lämpligt får de intravenöst dropp.

Inför inskrivning till operationsavdelningen

När ditt djur ska skrivas in på operationsavdelningen så kommer ni till kliniken och anmäler er i receptionen på morgonen. Djuret ska då inte ha ätit från kl 18 kvällen innan (undantaget gnagare som ska ha foder som vanligt). Det går bra att dricka vatten fram till inskrivningen. Vi rekommenderar även att hundar badas i Descutan schampo (finns receptfritt på Apoteket eller att köpa hos oss) kvällen innan operation. Mer information inför operation finns att läsa här.

Efter att ni anmält er i receptionen på morgonen så ropas ni upp i väntrummet av en sköterska som hjälper er med inskrivningen och de papper som behöver fyllas i och tar därefter med sig ert djur in på operationsavdelningen. På grund av risken för smittspridning och för att alla våra patienter ska få en lugn upplevelse tillåts inte besök vid operationsavdelningen. Inför operationen får patienten oftast lugnande och smärtlindrande mediciner. Efter operationen vaknar alla patienter i en uppvärmd bur och får smärtlindring efter behov. Vi har givetvis separata rum för hundar och katter.

Operation smådjur

Operationsavdelningen består av tre olika enheter:

Poliklinikoperationsavdelningen

Vid poliklinikoperationsavdelningen utför vi enklare ingrepp t.ex. han- och honkattskastrationer, bölddräneringar och avlägsnande av mindre knölar. Dessa patienter får oftast gå hem samma dag. När operationen är klar kontaktar personalen från operationsavdelningen er och meddelar när ni kan hämta hem ert djur.

Stora operationsavdelningen

Här utförs de större och mer komplicerade ingreppen där man åtgärdar t ex frakturer, diskbråck, korsbandsskador, livmoderinflammationer, juvertumörer och främmande föremål i mag-tarmkanalen. Dessa patienter stannar oftast kvar en tid efter operationen på vår vårdavdelning för smärtlindring och dropp. En veterinär kontaktar er efter att operationen är färdig för att berätta hur operationen gick.

Tandoperationsavdelningen

Här utför vi odontologiska ingrepp, t.ex. tandstensborttagning, tandextraktioner, rotfyllningar, operationer av tumörer i munhålan, tandregleringar samt käkfraktursoperationer. Våra tre veterinärer med vidareutbildning i tandvård arbetar här. Efter att ingreppet är klart kontaktar personalen er.

 

 

 

 

 


Kontaktinformation
Sidansvarig: daniel.westergren@uds.slu.se