Christoffer Söderlund

Senast ändrad: 06 juli 2016 - slu.se

University of Hohenheim

Först en kort inledning för den som inte orkar läsa hela reseberättelsen: Hohenheim är ett väldigt charmigt universitet med bra utbildning, speciellt inom naturvetenskapliga ämnen och mot agrikultur. Som utbytesstudent är det lätt att få bostad och det finns mycket att göra i Stuttgart och många saker att se i Baden-Würtemberg.

Inför utbytet

Det som är lite krångligt om en är van vid svenska universitet är att det inte finns något generellt system för att ansöka och bli antagen till kurser på Hohenheim (och vad det verkar som gäller det för de flesta universitet i Tyskland). På de flesta kurserna är det bara att dyka upp på introduktionsföreläsningen. Det finns dock kurser som en behöver ansöka till med personligt brev för att bli antagen, eftersom trycket är högt på vissa kurser. Det är dock inte alltid lätt att veta om en inte kan tyska, eftersom Hohenheims hemsida nästan uteslutande är på tyska. Bästa tipset är att titta på kurser som verkar intressanta så tidigt som möjligt och mejla till ansvarig professor om vad som krävs för kursen.

Boende och närområdet

Det var enkelt att få bostad i Hohenheim. Det var bara att ansöka och  bli tilldelad ett rum antingen i korridor eller ett rum i en lägenhet. Det gick dock inte att välja vad jag vet, men det går givetvis att hitta rum själv. Det är lite billigare med boende än i Sverige. De flesta studentbostäder är runt omkring och väldigt nära Hohenheim som ligger ca 25 min från Stuttgarts centrum. Hohenheim är i sig ett gammalt slott som nu fungerar som universitets huvudbyggnad. Naturen runt omkring universitetet är väldigt vackert, perfekt för promenader i universitets botaniska trädgård eller löparturer. I Hohenheim händer dock inte så mycket under helgerna, då får en ta sig in till Stuttgart istället.

Utbildningen

Hohenheim är framförallt känt för sin forskning inom jordbruksrelaterade områden. Majoriteten av studenterna på Hohenheim studerar dock numera ekonomi i någon form. Själv är jag samhällsvetare, med bakgrund inom nationalekonomi och statsvetenskap, så jag läste lite blandade kurser. Några ekonomikurser, en statsvetenskaplig kurs, en filosofikurs och en mer naturvetenskaplig kurs. För egen del, som pluggar miljökommunikationsprogrammet på SLU, måste jag säga att utbildningen på SLU generellt håller högre kvalité. Men jag tror att det kan vara skillnad på vilka ämnen en väljer.

En ganska tydlig skillnad mellan Tyskland och Sverige vad gäller universitetsutbildning är att det är uppenbart mycket mer hierarkiskt och formellt i Tyskland. Lärare tilltalas i princip alltid med Professor [Efternamn] och det är inte alls upplagt för diskussion eller kritiskt tänkande på samma sätt som jag är van vid.

Socialt

Hohenheim har en fantastisk studentorganisation som heter ISO. De var otroligt hjälpsamma och min ”Buddy” som jag blev tilldelad hjälpte mig massor de första veckorna och vi fortsatte att umgås hela terminen. Själva organisationen drivs i huvudsak utav tyska studenter och organisationen håller i fester men framförallt olika aktiviteter som hiking utanför Stuttgart, besök på ölbryggeri och resor till andra tyska städer.

På Hohenheims campus finns TMS som är festlokalen så att säga. På dagarna är det studentdrivet café, på tisdagar är det pub ofta med något tema och på torsdagar är det klubb. Det finns också en gemensam lokal i källaren eller på bottenvåningen i nästan alla studenthus så det är sociala aktiviteter eller fester i princip varje kväll i något hus.

Stuttgart och Baden-Würtemberg

Stuttgart är en utav Tysklands rikaste städer och den sjätte största staden i Tyskland, samt huvudstad i Baden-Würtemberg. Invånarna i Stuttgart är dock snabba med att säga att det är typ lika stort som Frankfurt, då det bara skiljer 20-30 tusen. Som svensk referens är Stuttgart ungefär lika stort som Göteborg. Dock är området kring Stuttgart väldigt välbefolkat, så det bor närmare 4-5 miljoner i och runt Stuttgart. Staden i sig är mest känd som industristad, både Mercedes-Benz och Porsche har sin huvudkontor i Stuttgart tillsammans med många andra stora företag. Staden i sig trevlig, med många bra barer och museer.

Baden-Würtemberg har många andra vackra platser och städer som är väl värda ett besök också. Jag hann se ganska mycket och skulle framförallt rekommendera Schwartzwald eller Black Forest på engelska. En trollsk skog som sträcker sig med otroliga vyer längs Baden-Würtmebergs västra gräns. Staden Freiburg som ligger i södra delen av skogen är värd att besöka i sig självt. En otroligt charmig stad med en fantastisk gammal stadskärna. Lake Constance eller Bodensee som ligger i södra delen utav Baden-Würtemberg och är också otroligt vacker. Staden Konstanz, vid sjön, som ligger på gränsen mellan Tyskland och Schweiz är även den mycket vacker. I norr finns staden Heidelberg som brukar nämnas som en utav Tysklands vackraste bör också ses. ISO anordnar en dagsresa hit varje termin.

Om du är intresserad av Hohenheim och har frågor får du gärna hör av dig till: gcsoderlund@gmail.com

 

Christoffer Söderlund
2016-04-25