Om du vill åka på utbytesstudier är det viktigt att du är ute i god tid och se till att ha en välskriven ansökan. Du måste själv undersöka om det finns kurser på det utländska lärosätet som du kan läsa och sedan tillgodoräkna dig i din examen vid SLU.
Därför är det viktigt att du diskuterar din studieplan med din programstudierektor eller de erasmuskordinatorerna som finns.
Erasmus+ stipendium
Vill du studera vid ett annat europeiskt universitet kan du göra det som Erasmusstudent. Erasmus är ett utbytesprogram som finansieras av Europeiska kommissionen. Om du blir beviljad en Erasmusplats så får du stipendiet automatiskt. Du behöver inte ansöka om det separat.
Stipendiet är ett bidrag för att täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. Stipendiets storlek varierar, men minimum är ca 2600 kronor per månad. Erasmusstipendiet delas ut i två omgångar, en större del i början av utbytet och en mindre del när utbytet avslutats.
Nordplus stipendium
Att studera utomlands behöver inte betyda att du måste resa långt bort. Inom Norden och Baltikum finns det stora möjligheter att åka som utbytesstudent inom det som kallas Nordplus. Du kan välja att vara borta mellan 1 vecka och 12 månader och du kan läsa i Norge, Finland, Danmark, Island, Lettland, Litauen eller Estland.
Om du blir tilldelad en utbytesplats inom Nordplusprogrammet så ingår alltid stipendium. Du behöver alltså inte ansöka om stipendiet separat. För att man ska få ett Nordplusstipendium måste du studera på heltid och bo i det land som du studerar i.
- För en studieperiod längre än en månad är stipendiet på 200 EUR/mån.
- Du får också ett resestipendium på 250 EUR om du ska åka till Norge, Estland, Danmark, Lettland, Finland eller Litauen och 350 EUR om du reser till Island.
- Om du är borta en kortare tid är stipendiet på 330 EUR/vecka till alla länder inom Nordplus utom Island, där stipendiet är 430 EUR.
Kontakta gärna en studievägledare på studievagledning@slu.se, din programstudierektor eller Erasmuskoordinatorn för din utbildning för att diskutera dina möjligheter.
Uppehållstillstånd och visum
Om du ska läsa i ett EU-land i mindre än tre månader behöver du inte något uppehållstillstånd eller visum. Du måste däremot ha ett giltigt pass. Om du ska läsa i mer än tre månader har du rätt till uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd när du är på plats i det land där du ska studera. Du måste då vara inskriven vid ditt värduniversitet, ha en försäkring och tillräckligt med pengar för att klara ditt uppehälle.
För länder utanför Europa krävs uppehållstillstånd/studentvisum. Kontakta ambassaden eller konsulatet för det land du ska resa till. Du kan dock inte söka uppehållstillstånd förrän du har fått antagningsbesked från det universitet där du ska studera.
Tillgodoräknande av studier utomlands
När du har studerat utomlands ska du ansöka om tillgodoräknande för att få med utlandsstudierna i din examen.
Läs mer på Studentwebbens sida om tillgodoräknande.
SLU har regelbundna informationsmöten där du får veta allt som du behöver veta innan du ansöker.
Försäkringar under ditt utbyte
Under tiden du är på utbyte får du en försäkring som SLU tecknar genom Kammarkollegiet. Den gäller från två veckor före terminsstart till två veckor efter terminsslut.
Läs mer om försäkringen på Kammarkollegiets hemsida.
Du som åker på utbyte till USA och till Kanada kommer att bli tvungen att betala en försäkring till värduniversitetet. Du kan låna pengar från CSN för den här kostnaden.