Praktisk information om vad du bör göra före och efter din fältstudie
Du bokar själv resa, ordnar vaccinationer och visum. I förekommande fall, t.ex. vid kronisk sjukdom eller andra hälsoskäl som kan påverkas av en utlandsvistelse, bör du även genomgå en hälsoundersökning för att klarlägga att inga hinder föreligger.
Säkerhet och försäkringar
Du har ett eget ansvar att inför din fältvistelse hålla dig informerad om Utrikesdepartementets reserekommendationer beträffande resmålet, det land och/eller den region där du ska vistas. Väl i värdlandet är du själv ansvarig för din säkerhet genom dina reseförsäkringar. Utrikesdepartementets reserekommendationer måste följas.
Du som beviljats MFS-stipendium är försäkrad i Kammarkollegiets försäkring Student UT. Om du stannar kvar på egen hand eller reser till annat land tecknar du en egen försäkring.
Obligatorisk förberedelsekurs och MFS-portalen
Du som har beviljats ett MFS-stipendium ska delta i en obligatorisk förberedelsekurs innan utresa. Kursen pågår 2½ dag och behandlar utvecklingssamarbete, kulturmötesfrågor, hälsofrågor, säkerhetsinformation, viss fältmetodik samt specifik landinformation. Anmälningsdatum och kursdatum finns på MFS-portalen. Du anmäler dig till kurs på MFS-portalen när du blivit beviljad MFS-stipendium och MFS-handläggaren godkänner/avslår anmälan. Sista anmälningsdag för kursen är vanligtvis tre veckor före kursstart. Du betalar själv resan till och från Sida Partnership Forums kursgård i Härnösand.
Handledare i Sverige och kontaktperson i värdlandet
MFS-studien förutsätter medverkan av såväl handledare på SLU som kontaktperson i värdlandet. Den svenska handledaren är huvudansvarig för projektet medan den lokala kontaktpersonen hjälper till på plats. Handledarfrågan ska vara löst vid ansökan och intyg resp välkomstbrev/mejl från respektive handledare och kontaktperson ska bifogas.
Den svenska handledaren har ansvar för att du är väl insatt i den metod du ska använda och att du har kunskap om fältmetodik generellt samt att stödja och försöka underlätta dina kontakter med kontaktpersonen och myndigheter i värdlandet. För att få en handledare på universitetet, kontaktar du din kurs/program. Den akademiska handledaren på SLU har samma ansvar som för övriga examensarbeten på likvärdig nivå.
Kontaktpersonen i värdlandet ska hjälpa studenten med praktiska arrangemang, som att hitta personer att intervjua, tipsa om boende, transporter och informera om säkerhet. Kontaktpersonen i fält behöver inte vara en person med akademisk koppling i värdlandet. Kontaktpersonen ska enligt riktlinjer för MFS få ersättning av studenten för mindre utgifter i samband med sådan hjälp. Det kan till exempel vara för lokala resor, ersättning för material etc. Utöver detta får kontaktpersonen ingen separat ersättning från MFS-programmet. Det är bra om studenten och kontaktpersonen tydligt överenskommer om kostnader och ersättningar som skall utgå så att dessa kan tas med i studentens budget.
MFS-uppsats
Uppsatsen ska skrivas på engelska, eller eventuellt på värdlandets officiella språk om det godkänts av din institution. Den ska bedömas i enlighet med de kriterier som gäller vid respektive institution för uppsats/examensarbete. Uppsatsen ska vara godkänd av examinator om möjligt senast sex månader efter hemkomst till Sverige. MFS-handläggaren laddar upp uppsatsen på MFS-portalen. Där kan du också läsa tidigare MFS-studenters uppsatser!
Reseberättelser
Du som utfört en MFS-studie ska skriva en kort reseberättelse om dina erfarenheter och ladda upp den på MFS-portalen. MFS-handläggaren får meddelande om att du lagt ut en reseberättelse och godkänner denna innan den publiceras. Tidigare MFS-studenters reseberättelser finns samlade i MFS-portalen.
Efter hemkomst – Informationsspridning
Efter avslutad MFS-studie bör du ta tillvara varje tillfälle att informera om det Sida-finansierade MFS-programmet samt om din MFS-studie och resultatet av den både inom universitet/högskola och i fackpress/massmedia. Du kan presentera din MFS-studie för studenter som går året efter dig, skriva en artikel i kårtidningen, göra en poster med bild och text etc.
Efter hemkomst – inlämning av resedokument
Du lämnar in/skickar in kvitton på förbrukade resehandlingar, exempelvis boarding pass, till MFS-handläggaren. Resehandlingarna ska sparas i upp till 5 år efter studiens genomförande i enlighet med UHR:s, Universitets- och högskolerådets, villkor.
Efter hemkomst – sparande av kvitton på MFS-utgifter
Alla kvitton på utgifter som har med MFS-studien att göra, t.ex. flygbiljetter, vaccinationer, lokala transporter, logikostnader, tolkhjälp etc ska du spara i upp till 5 år efter utförandet av MFS-studien i enlighet med UHR:s, Universitets- och högskolerådets, villkor.